Επωνυμία: Αναπτυξιακή Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού Ανώνυμη Εταιρία – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Διακριτικός Τίτλος: ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ
Νομική Μορφή: Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ
Έτος σύστασης: 1988
Έδρα: Η έδρα της Εταιρίας βρίσκεται στον Δήμο Πρέβεζας, πρωτεύουσα του Νομού Πρέβεζας, που διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Ηπείρου. Πιο συγκεκριμένα η διεύθυνση της έδρας της Εταιρίας είναι: Λ.ιωαννίνων 210, Τ.Κ. 48100 Πρέβεζα.
Αρ. τηλ.: 26820 89150/1
e–mail: etanam@etanam.gr
Website: http://www.etanam.gr
ΑΦΜ: 094243949
ΔΟΥ: Πρέβεζας
Ταυτόχρονα η Εταιρία δραστηριοποιείται και στο Νομό Aρτας, όπου διαθέτει γραφείο στην διεύθυνση: Αμβρακίας & Μοστραίων 2Α – Τ.Κ. 471 00 Aρτα
Αρ. τηλ.: 26810 77115
Αρμόδιο Πρόσωπο για επαφή: Διευθυντής: Άρμπυρος Γεώργιος
Σκοπός της Εταιρίας σύμφωνα με το άρθρο 252 παρ. 3 εδ. β του Ν. 3463/2006 είναι:
α. Η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ και των Ενώσεών τους και της αποκεντρωμένης Κρατικής Διοίκησης
β. Η προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξης των ΟΤΑ ή της ευρύτερης περιοχής
γ. Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος
δ. Η συμμετοχή της σε προγράμματα ή η εφαρμογή σχετικών πολιτικών σε διαδημοτικό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο.
Στο Πλαίσιο του σκοπού αυτού, η Εταιρία θα αναλαμβάνει και θα υλοποιεί με το δικό της επιστημονικό και άλλο προσωπικό, αλλά και με εξωτερικούς συνεργάτες, τα εξής:
- Το σχεδιασμό – προγραμματισμό και τη σύνταξη ειδικών προγραμμάτων οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής δράσης της.
- Την ανάληψη ενεργειών συμβουλευτικής για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της περιοχής.
- Την παρακολούθηση, συντονισμό και υλοποίηση των τοπικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και προγραμμάτων που θα αναθέτονται σε αυτή από τους ΟΤΑ, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας.
- Τη μελέτη, το συντονισμό, την παρακολούθηση και την υλοποίηση των έργων που θα αναθέτονται σε αυτή με ειδικές και άλλες προγραμματικές συμβάσεις από τα Υπουργεία, από τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς, από τις αναγνωρισμένες σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο εταιρίες και οργανισμούς προστασίας του περιβάλλοντος, των υγροβιότοπων και γενικότερα της πανίδας και χλωρίδας.
- Την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων σε συνεργασία με άλλους τοπικούς, Εθνικούς, Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς και Επιχειρήσεις ή με τη δημιουργία δικών της επιχειρήσεων καινοτόμου χαρακτήρα που θα αποσκοπούν στην προστασία και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Αμβρακικού.
- Τη διαχείριση προγραμμάτων οικονομικής ή άλλης μορφής συνεργασίας και υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ελληνικό Δημόσιο ή και άλλους φορείς.
- Την ίδρυση και λειτουργία παραγωγικών μονάδων και επιχειρήσεων που θα αποσκοπούν στην προστασία και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής δράσης της, καθώς και την για τον ίδιο σκοπό παροχή υπηρεσιών προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα του Δημοσίου ή του Ιδιωτικού τομέα.
- Την μέριμνα για την εκπόνηση τεχνικοοικονομικών μελετών για τοπικές παραγωγικές επενδύσεις.
- Την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη των παραγωγικών μονάδων της περιοχής, την υποβοήθηση της οργάνωσής τους, την επιμόρφωση του προσωπικού τους, τον εντοπισμό και την προμήθεια των πρώτων υλών των μονάδων αυτών, την εξεύρεση και την εξασφάλιση αγορών για την προώθηση των πωλήσεων των προϊόντων.
- Την επιμόρφωση των στελεχών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των ενώσεών τους, της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης, των συνεταιριστικών οργανώσεων, των επιχειρήσεών τους και των άλλων Νομικών Προσώπων που συστήνουν ή στα οποία συμμετέχουν, καθώς και των μετόχων της.
- Το σχεδιασμό και παραγωγή φυλλαδίων, βιβλίων και λοιπών εντύπων προβολής-προώθησης της περιοχής, της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και ό,τι έχει σχέση με το έργο της Εταιρείας.
- Την ανάληψη από την ίδια ή η υποβοήθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών άλλων φορέων για την αξιοποίηση γεωργικών, δασικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών, τουριστικών και άλλων φυσικών πόρων και τη προώθηση των εγγενών δυνατοτήτων.
- Την εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων και μελετών προστασίας, διαχείρισης, βελτίωσης, ανάδειξης, ανάπτυξης και αξιοποίησης του περιβάλλοντος.
- Την εκπόνηση μελετών, τη παροχή συναφών υπηρεσιών και τη προετοιμασία και διεξαγωγή διαδικασιών ανάθεσης, διοίκησης και επίβλεψης εκτέλεσης μελετών ή έργων και συναφών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (ν.1416/1984, ν.3263/2004, ν.3316/2005 κλπ.), όπως κάθε φορά ισχύουν.
- Το σχεδιασμό, τη διαχείριση, την υλοποίηση και προώθηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πολιτικών, σε συνεργασία με τον δημόσιο, τον ιδιωτικό και τον κοινωνικό τομέα.
- Την παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης της υπαίθρου, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.
- Την προώθηση και στήριξη της οικονομικής και γενικότερα της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.
- Την προστασία, ανάδειξη, αξιοποίηση και εκμετάλλευση πολιτιστικών, τουριστικών και φυσικών πόρων, καθώς και υποδομών ανάπτυξης.
- Την υλοποίηση δράσεων που ενισχύουν την οικονομική και κοινωνική συνοχή.
- Την προώθηση των νέων θεσμών και των πολιτικών περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.
- Την προώθηση αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της κοινωνίας της γνώσης.
- Την προώθηση και ανάληψη ρόλων για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης και της υλοποίησης αντίστοιχων δράσεων.
- Την εμψύχωση, ενημέρωση, πληροφόρηση και τοπική ενεργοποίηση φορέων και πολιτών.
- Την προώθηση και ενίσχυση της εξωστρέφειας της περιοχής, μέσω ανάληψης διαπεριφερειακών, διακρατικών και διασυνοριακών έργων, δράσεων και ενεργειών.
- Την ανάληψη ρόλου Φορέα Υλοποίησης (Δικαιούχου) ή Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (Ε.Φ.Δ.) για την υλοποίηση έργων, δράσεων και ενεργειών, στα πλαίσια εφαρμογής αναπτυξιακών πολιτικών.
- Την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων, σύμφωνα με το ν.2738/1999 και το ν.3463/2006 (Δ.Κ.Κ.), όπως κάθε φορά ισχύουν.
- Την διεξαγωγή κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται με το σκοπό και το έργο της Εταιρείας. Το έργο της Εταιρείας θα υλοποιείται από τις υπηρεσίες της ή και από ερευνητές, μελετητές και συνεργάτες του εσωτερικού ή του εξωτερικού, με τους οποίους θα συμβάλλεται η Εταιρεία.
- Την υλοποίηση συνεδρίων, εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων-σεμιναρίων αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού, με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.
Μελέτες αυτοχρηματοδοτούμενες, ή χρηματοδοτούμενων από φορείς της περιοχής, που αφορούν το περιβάλλον:
Μελέτη – πρόγραμμα παρακολούθησης επιφανειακών νερών Λούρου – Αράχθου – Αχέροντα.
Μελέτη διερεύνησης θέσεων για υδατοκαλλιέργειες στον Αμβρακικό.
Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη περιοχής λίμνης Ζηρού.
Μελέτη περιβάλλοντος για την εκβάθυνση του διαύλου και του στενού Πρέβεζας.
Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για εγγειοβελτιωτικά έργα της περιοχής.
Μελέτη δημιουργίας ζωνών κτηνοτροφικής ανάπτυξης για τον νομό Άρτας σε συνεργασία με το γραφείο ΒΑΚΑΚΗΣ και Συνεργάτες.
Μελέτη οριοσήμανσης ζωνών προστασίας Αμβρακικού σε συνεργασία με το γραφείο Βαβίζος & συνεργάτες.
Δράσεις παρακολούθησης της ρύπανσης:
Παρότι δεν έχει αρμοδιότητες ελέγχου της ρύπανσης σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ και τις Νομαρχίες η ΕΤΑΝΑΜ έχει δραστηριοποιηθεί (εξασφαλίζοντας και ειδικευμένο προσωπικό και τον απαιτούμενο εργαστηριακό εξοπλισμό) στην κατεύθυνση της παρακολούθησης της ρύπανσης και ειδικότερα:
Από το 1989 μέχρι το 1991 και σε συνεργασία με το τμήμα νερών του ΥΠΕΧΩΔΕ προέβη σε συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας των νερών των ποταμών της περιοχής. Δυστυχώς όμως από το 1992 διεκόπη η συνεργασία και επομένως και το πρόγραμμα παρακολούθησης.
Από το 1990 και με τον δικό της-εξοπλισμό και προσωπικό εκτελεί ακόμη και σήμερα συστηματικές μετρήσεις (περίπου ανά τρίμηνο) στον Αμβρακικό Κόλπο και ειδικότερα σε επιλεγμένες θέσεις κοντά στις εκβολές ποταμών, τάφρων κ.λ.π. για την παρακολούθηση της διαχρονικής εξέλιξης της ρύπανσης.
Από το 1991 συμμετέχει στο Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος που ορίστηκε με Νομαρχιακή απόφαση για τον ν. Πρέβεζας μετά από ενέργειες της ΕΤΑΝΑΜ και διενεργεί ελέγχους κυρίως στα χοιροστάσια της περιοχής χωρίς όμως να έχει δυνατότητα επιβολής προστίμων παρά μόνο να εισηγείται προς τον Νομάρχη.
Στα πλαίσια του προγράμματος Life – Φύση για τον Αμβρακικό υλοποιεί τριετές πρόγραμμα (1999 – 2001) παρακολούθησης της ποιότητας των νερών των μεγάλων λιμνοθαλασσών του Αμβρακικού καθώς και των στοιχείων του οικοσυστήματος της προστατευόμενης περιοχής
Με χρηματοδότηση από την ΔΕΥΑ Πρέβεζας εκπονεί σε συνεργασία με το Παν/μιο Θεσσαλονίκης – Τμήμα Βιολογίας μετρήσεις παραμέτρων του νερού στην περιοχή που θα εκβάλει η έξοδος του βιολογικού καθαρισμού της Πρέβεζας στο Ιόνιο.
Με την χρήση 3 τζιπ και 6 εποπτών – φυλάκων έλεγχε τις παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή του Αμβρακικού όσο διάστημα διαρκούσε το πρόγραμμα Life.
Η ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στην 20ετή διάρκεια λειτουργίας της σε θέματα:
Εκπόνησης διαγνωστικών – αναπτυξιακών μελετών.
Εκπόνησης τεχνικοοικονομικών μελετών.
Εκπόνησης περιβαλλοντικών μελετών.
Παροχής συμβουλών και υποστηρικτικών δράσεων σε παραγωγικές επιχειρήσεις και τοπικούς αναπτυξιακούς φορείς.
Σχεδιασμό και υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από Εθνικούς ή Κοινοτικούς πόρους.
Χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων
Διοργάνωση συνεδρίων – ημερίδων – συσκέψεων.
Για το σκοπό αυτό η Εταιρία έχει αναπτύξει έναν σημαντικό αριθμό στελεχών και εξωτερικών συνεργατών με αξιόλογη εμπειρία στα παραπάνω θέματα.
Σε επίπεδο εκπόνησης μελετών είτε αυτοχρηματοδοτούμενων, είτε χρηματοδοτούμενων από φορείς της περιοχής παρουσιάζονται οι σημαντικότερες εξ αυτών:
Μελέτη Ειδικού Αναπτυξιακού προγράμματος για την περιοχή της Λάκκας Σουλίου νομού Πρέβεζας (σήμερα δήμος Θεσπρωτικού).
Μελέτη Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την περιοχή Φαναρίου.
Μελέτη Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την περιοχή της Κόπραινας.
Μελέτη – πρόγραμμα παρακολούθησης επιφανειακών νερών Λούρου Αράχθου – Αχέροντα.
Μελέτη διερεύνησης θέσεων για υδατοκαλλιέργειες στον Αμβρακικό.
Πρότυπες μελέτες υδατοκαλλιεργειών για χέλια και τσιπούρα – λαβράκι.
Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη περιοχής λίμνης Ζηρού.
Προκαταρκτική μελέτη ήπιας τουριστικής αξιοποίησης λίμνης Ζηρού.
Μελέτη περιβάλλοντος για την εκβάθυνση του διαύλου και του στενού Πρέβεζας.
Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για εγγειοβελτιωτικά έργα της περιοχής.
Μελέτη δημιουργίας ζωνών κτηνοτροφικής ανάπτυξης για τον νομό Άρτας σε συνεργασία με το γραφείο ΒΑΚΑΚΗΣ και Συνεργάτες .
Μελέτη οριοσήμανσης ζωνών προστασίας Αμβρακικού σε συνεργασία με το γραφείο Βαβίζος & συνεργάτες.
Μελέτη αγροτικής ανάπτυξης για την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα Leader Ι για την περιοχή Αμβρακικού.
Μελέτη αγροτικής ανάπτυξης για την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα Leader ΙΙ για την περιοχή της νότιας Ηπείρου.
Μελέτες αγροτικής ανάπτυξης για την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα Leader 11 για την Αιτωλοακαρνανία και την περιοχή Αποδοτίας – Οφιονείας.
Μελέτη επισήμανσης προϊόντων ποιότητας για την νότια Ήπειρο.
Προμελέτη τουριστικής ανάπτυξης ακτών Ιονίου.
Μελέτη κοινών ιστορικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών Πρέβεζας και κάτω Ιταλίας.
Σε επίπεδο συντονισμού και ενημέρωσης – τεκμηρίωσης
Η ΕΤΑΝΑΜ από την ίδρυση της μέχρι σήμερα οργάνωσε για τον Αμβρακικό σειρά επιστημονικών συνεδρίων σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και συμμετείχε με εισηγήσεις σε όλα τα συνέδρια που διοργανώθηκαν γύρω από τα ζητήματα ενδιαφέροντός της, είτε στην περιοχή είτε στην Αθήνα ή τα Γιάννενα. Τα συνέδρια αυτά έχουν προσθέσει επιστημονική γνώση για τη διαχείριση της περιοχής και ταυτόχρονα έχουν ευαισθητοποιήσει τόσο τον πληθυσμό όσο και τις υπηρεσίες και τους φορείς για τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή του Αμβρακικού. Διαδραμάτισε συντονιστικό ρόλο προκαλώντας ή συμμετέχοντας σε συσκέψεις για κάθε θέμα που αφορά την προστασία αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής.
Έχει οργανώσει πλήρη βιβλιοθήκη που περιέχει όλες τις μελέτες που εκπονήθηκαν για τον Αμβρακικό από την ίδρυση της αλλά και προηγούμενες και έχει η ίδια εκπονήσει σειρά μελετών για ειδικότερα θέματα.
Έχει οργανώσει πρόσφατα ένα πρωτοποριακό σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) για την περιοχή των δύο νομών Πρέβεζας και Άρτας, όπου υπάρχει πλήρης τράπεζα δεδομένων για την περιοχή καθώς και σειρά χαρτογραφικών υπόβαθρων που συνδυάζονται με τα δεδομένα. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο για την διαχείριση της περιοχής.
Έχει παίξει συντονιστικό ρόλο για την κατασκευή και λειτουργία ελεγχόμενου θυροφραγμού για την τροφοδοσία του υγροβιότοπου με γλυκά νερά, προκαλώντας σειρά συσκέψεων και αναλαμβάνοντας επικεφαλής σχετικής Επιτροπής για τη διαχείρισή του θυροφραγμού. Τέλος έχει συνεργαστεί με τους υπευθύνους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στους νομούς Πρέβεζας και Άρτας παρέχοντας τους τόσο έντυπο υλικό όσο και κάνοντας ενημερωτικές εισηγήσεις.
Έχει εκδώσει με αποκλειστική της ευθύνη σειρά έντυπων φυλλαδίων για την προβολή των ενδιαφερόντων της περιοχής και για τα εκτελούμενα προγράμματα και επίσης έχει παράγει βιντεοταινίες για την περιοχή
Τέλος η ΕΤΑΝΑΜ συμμετέχει με εκπρόσωπο της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού Κόλπου, με σχετική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, και ήδη το Δ.Σ. του φορέα αυτού έχει αποφασίσει η ΕΤΑΝΑΜ να αποτελεί τον Τεχνικό Σύμβουλο του φορέα.
Η ΕΤΑΝΑΜ αποτελεί ιδρυτικό μέλος ή μέτοχο στα ακόλουθα νομικά πρόσωπα, που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της:
– Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού ΠΙΝΔΟΣ, με την μορφή αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπου συμμετέχουν σήμερα 13 Αναπτυξιακές Εταιρίες στην οροσειρά της Πίνδου.
– ΚΕΤΑ Ηπείρου.
– Αναπτυξιακή Σύμπραξη για την στήριξη της επιχειρηματικότητας στην Ήπειρο (στα πλαίσια της Κ.Π. EQUAL).
– Δομή Στήριξης για την υλοποίηση των ΟΠΑΑΧ σε επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου
– Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας για την ορεινή Άρτα, με την μορφή αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
– Αγροτουριστική ΑΕ.
– Επίσης συμμετέχει με εκπρόσωπό της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού.
Σε επίπεδο περιβαλλοντικών δράσεων και προγραμμάτων η ΕΤΑΝΑΜ έχει πολύ πλούσια συμμετοχή μέχρι σήμερα και αναλυτικά:
Προγράμματα που υλοποίησε / υλοποιεί η ΕΤΑΝΑΜ και αφορούν το περιβάλλον:
Το 1991-92 διαχειρίστηκε ένα Πρόγραμμα ανταλλαγής εμπειριών για την προστασία των υγροτόπων της Μεσογείου για λογαριασμό φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (από το άρθρο 10 του ΕΤΠΑ) με προϋπολογισμό 105.650. Στο Πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν πάνω από 10 φορείς από την Ελλάδα (κυρίως ΤΕΔΚ νομών που έχουν υγροτόπους), δύο φορείς από την Ιταλία, ένας από την Ισπανία και ένας από την Γαλλία. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού διοργανώθηκαν δύο συνέδρια (στην Πρέβεζα και στη Θεσ/νίκη) και τρεις επισκέψεις σε υγροτόπους του εξωτερικού (Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία). Την ευθύνη της οργάνωσης και την χρηματοοικονομική είχε η ΕΤΑΝΑΜ (Leader partner).
Την περίοδο 1999 – 2003 η ΕΤΑΝΑΜ σαν φορέας υλοποίησης εφαρμόζει στην περιοχή Αμβρακικού πρόγραμμα διαχείρισης του υγροβιότοπου του Αμβρακικού στα πλαίσια του προγράμματος Life – Φύση με προϋπολογισμό 2.136.000. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις παρακολούθησης και ελέγχου των συνθηκών και παραμέτρων του οικοσυστήματος, επόπτευσης και φύλαξης της περιοχής, δράσεις αναδασώσεων σε παραποτάμιες και λοφώδεις εκτάσεις, διαχείρισης των καλαμιώνων με επανεισαγωγή νεροβούβαλων, οργάνωσης και λειτουργίας τηλεμετρικού δικτύου αυτόματων σταθμών μέτρησης στις λιμνοθάλασσες, πρότυπης υδρολογικής διαχείρισης των λιμνοθαλασσών και των υγροτόπων, ενίσχυσης νησίδων πελεκάνων, λειτουργίας των κέντρων πληροφόρησης επισκεπτών, ευαισθητοποίησης πληθυσμού κ.ά. To πρόγραμμα υλοποιήθηκε με σημαντική επιτυχία (ποσοστό απορρόφησης πόρων 100 %) και η Ε.Ε. απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στην ΕΤΑΝΑΜ για τον τρόπο υλοποίησης του.
Στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Περιβάλλον” του ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΕΤΑΝΑΜ συμμετείχε αναλαμβάνοντας την τεχνική υποστήριξη και τον συντονισμό μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις ΤΕΔΚ της περιοχής στην υλοποίηση των ακόλουθων προγραμμάτων στην περιοχή:
Ανάδειξης και προστασίας του υγρότοπου Αμβρακικού, τελικού προϋπολογισμού 1.217.900. Το πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία περιλάμβανε δράσεις ολοκλήρωσης και οργάνωσης των κέντρων πληροφόρησης και έρευνας στην Σαλαώρα Άρτας και του Κέντρου Περιβάλλοντος στην Κόπραινα Άρτας, την ανάδειξη χώρων και βελτίωση προσβάσεων, την οργάνωση και λειτουργία εργαστηρίου μέτρησης παραμέτρων του κόλπου, την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού – έκδοση εντύπων, την εγκατάσταση κάμερας για απ’ ευθείας μετάδοση εικόνας – ήχου από τις φωλιές των αργυροπελεκάνων στο κέντρο της Σαλαώρας κ.ά.
Ανάδειξης και προστασίας περιοχής δέλτα και στενών Αχέροντα, τελικού προϋπολογισμού 1.056.500. Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώθηκε πρόσφατα και περιλάμβανε δράσεις εκπόνησης Ε.Π.Μ. για την προστατευόμενη περιοχή, δημιουργίας και οργάνωσης κέντρου πληροφόρησης και περίπτερου ενημέρωσης στην περιοχή του δέλτα και των στενών του Αχέροντα, δημιουργίας και σήμανσης μονοπατιών, χώρων θέας και αναψυχής, αναβάθμισης περιβάλλοντος και ευαισθητοποίησης πληθυσμού- παραγωγής εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων προβολής.
Για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας και μέσω Προγραμματικής Σύμβασης η ΕΤΑΝΑΜ έχει αναλάβει την τεχνική στήριξη και οικονομική διαχείριση του προγράμματος E.D.E.N. (Ανταλλαγή εμπειριών για τον σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον), με προϋπολογισμό 352.164, στα πλαίσια του προγράμματος Ecos Ouverture. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο τέλος του 2002.
INTERREG IIIC SUD RIPIDURABLE
Προϋπολογισμός έργου: 147.632,00
Στόχος του έργου RIPIDURABLE είναι να συμβάλλει στην ενίσχυση της τεχνογνωσίας και στην ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης των παραποτάμιων ζωνών, λαμβάνοντας υπόψη τα φυσικά χαρακτηριστικά, την κοινωνικο-οικονομική σημασία, αλλά και το ρόλο αυτών των ενδιαιτημάτων ως οικολογικών διαδρόμων μέσα στο τοπίο.
INTERREG IIIA ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2000-2006 COLECOMAN
(COLlaborative ECOsystem MANagement)
Προϋπολογισμός έργου: 148.374,00 όπου 20.762,00 Φ.Π.Α. μη επιλέξιμη δαπάνη, δηλαδή καθαρό ποσό 127.612,00
Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση του Δικτύου Natura 2000 στην περιοχή της Αδριατικής και στη βελτίωση της διαχείρισης οκτώ περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Απώτερος στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθοδολογιών για τη συν-διαχείριση και προστασία παράκτιων οικοσυστημάτων στην Puglia και στην Ελλάδα.
INTERREG IIIA ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2000-2006
“Επεξεργασία και Αξιοποίηση των λυμάτων της Βιομηχανίας Γαλακτοκομικών”
Προϋπολογισμός έργου: 225.000,00 όπου 42.750,00 Φ.Π.Α. μη επιλέξιμη δαπάνη, δηλαδή καθαρό ποσό 182.250,00.
Ο στόχος της παρούσας εργασίας είναι η ανάπτυξη μιας στρατηγικής για την αξιοποίηση των λυμάτων της Βιομηχανίας Γαλακτοκομικών, με σκοπό τη μετατροπή των αποβλήτων σε οικονομική πηγή. Η προσοχή θα απευθύνεται ιδιαίτερα στον ορό που απομένει από τη μετατροπή του γάλατος. Αυτό το υπόλοιπο περιλαμβάνει λακτόζη, πρωτεΐνες και ορυκτά άλατα που μπορούν να ανακτηθούν και να μετατραπούν σε ουσίες με υψηλή προσθετική αξία.
INTERREG IIIA ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2000-2006 ECUMENES
Προϋπολογισμός έργου: 27.540,00 όπου 5.232,60 Φ.Π.Α. μη επιλέξιμη δαπάνη, δηλαδή καθαρό ποσό 22.307,40
Οι συγκεκριμένοι στόχοι του έργου είναι:
Δημιουργία του ECUMENES CENTRE, ένα μόνιμο θεσμικό δίκτυο για την καλλιτεχνική και πολιτισμική συνεργασία ανάμεσα σε ιδρύματα, επιχειρήσεις, περιοχές, άτομα που ασχολούνται με την καλλιτεχνική και πολιτιστική παραγωγή και έρευνα.
Δημιουργία ορθών πράξεων μέσω ενός οδοιπορικού και ενός δικτύου καλλιτεχνικών και πολιτιστικών γεγονότων το οποίο θα αξιοποιεί και θα εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο περιοχές με ιδιαίτερη ιστορική,αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία
Ανάπτυξη της κατάρτισης μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και βελτίωσης των ικανοτήτων.
Ανάπτυξη της απασχόλησης στον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό τομέα.
Η ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ, ως αναπτυξιακή εταιρία της νότιας Ηπείρου – Αμβρακικού, συνέταξε και υπέβαλε πρόταση για την περιοχή του Αμβρακικού στα πλαίσια της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων & Ανάπτυξης του Υπ. Οικονομίας & Οικονομικών, η οποία αφορά Εταιρικά Σχήματα για την υποβολή Πρότυπων Καινοτόμων Σχεδίων Ανάπτυξης μέσω συνολικών επιχορηγήσεων (υποβολή πρότασης 30.01.2007).
Τίτλος του Πρότυπου Καινοτόμου Σχεδίου Ανάπτυξης που υποβλήθηκε:
Αειφορική Ανάπτυξη στον Αμβρακικό
Ακρώνυμο : Α.ΝΑ.Σ.Α
Το θέμα επικέντρωσης του Π.Κ.Σ.Α. είναι :
η ανάληψη συμβατών με την προστασία του περιβάλλοντος δράσεων, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής Αμβρακικού, εξασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική συναίνεση στους επιβαλλόμενους περιβαλλοντικούς περιορισμούς και στην αναβάθμιση των περιβαλλοντικών παραμέτρων, που σχετίζονται με την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Αιτούμενος συνολικός προϋπολογισμός: 82.000 (εκ. )
Τίτλος Εταιρικού Σχήματος : Εταιρικό Σχήμα Περιοχής Αμβρακικού.
(Στο Εταιρικό Σχήμα εμπλέκονται 24 φορείς της ευρύτερης περιοχής του Εθνικού Πάρκου του Αμβρακικού Κόλπου).
Στα πλαίσια του υποβοηθητικού και συμβουλευτικού-συντονιστικού ρόλου της η ΕΤΑΝΑΜ μέχρι σήμερα δραστηριοποιήθηκε προς τις παρακάτω κατευθύνσεις:
α. Σε Προγραμματικό επίπεδο
Είχε ουσιαστική συμμετοχή στις ομάδες εργασίας για την εκπόνηση των Περιφερειακών Προγραμμάτων για την Ήπειρο (περισσότερο ενεργά στον προγραμματισμό του 1ου ΣΠΑ Ηπείρου).
Εκπόνησε και υπέβαλε για λογαριασμό της περιοχής συγκεκριμένα σχέδια-προτάσεις σε διάφορα Κοινοτικά Προγράμματα της πρώτης προγραμματικής περιόδου και πιο συγκεκριμένο στο Envireg, στο Life, στο Medspa και στο Leader. Από αυτά εγκρίθηκε η πρόταση της για την κοινοτική πρωτοβουλία Leader Ι, με αποτέλεσμα η περιοχή Αμβρακικού να είναι μια από τις 26 περιοχές εφαρμογής του Leader Ι στην Ελλάδα, πράγμα που της δίνει την δυνατότητα χρησιμοποίησης των κοινοτικών πόρων για την ανάπτυξη της σύμφωνα και με τους άξονες που είχαν προκύψει από την Προγραμματική Σύμβαση Αμβρακικού.
Συμμετείχε αποφασιστικά στον σχεδιασμό και ανάλαβε την εκπόνηση πρότασης για την προστασία του Αμβρακικού (εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο) για το Ταμείο Συνοχής με προϋπολογισμό 4,5 δις και η οποία αξιοποιήθηκε σε σημαντικό βαθμό με ένταξη έργων αποχέτευσης /βιολογικών καθαρισμών και ΧΥΤ Α, καθώς και αναδείξεις χώρων και μνημείων.
Συμμετέχει στις διαδικασίες οριστικοποίησης του διαχειριστικού σχεδίου για την Περιοχή του Αμβρακικού συνεργαζόμενη με το ΥΠΕΧΩΔΕ που είναι και ο επισπεύδων φορέας και στον οποίο έχει υποβάλλει πρόταση να αναλάβει διαχειριστικός φορέας για την εφαρμογή του διαχειριστικού σχεδίου στην περιοχή.
Εκπόνησε για λογαριασμό της Νομαρχίας Αιτ/νίας πρόταση ένταξης της περιοχής αυτής στο Leader 2.
Εκπόνησε για λογαριασμό των Νομαρχιών μελέτη διερεύνησης των κατάλληλων θέσεων για υδατοκαλλιέργειες στον Αμβρακικό μετά από ολοκλήρωση ενός ετήσιου κύκλου μετρήσεων των παραμέτρων των νερών.
Εκπόνησε μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με τις τρεις Νομαρχίες Άρτας, Αιτ/νίας και Πρέβεζας “Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάδειξης διαχείρισης του οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου” με στόχο την διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα του Γ’ Κ.Π.Σ.
β. Σε επίπεδο υλοποίησης Κοινοτικών Προγραμμάτων
β.1. Προγράμματα, που έχουν εγκριθεί με φορέα υλοποίησης την ΕΤΑΝΑΜ:
Το 1991-92 διαχειρίστηκε ένα Πρόγραμμα ανταλλαγής εμπειριών για την προστασία των υγροτόπων της Μεσογείου για λογαριασμό φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (από το Αρθρο 10 του ΕΤΠΑ) με προϋπολογισμό 105.650. Στο Πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν πάνω από 10 φορείς από την Ελλάδα (κυρίως ΤΕΔΚ νομών που έχουν υγροτόπους), δύο φορείς από την Ιταλία, ένας από την Ισπανία και ένας από την Γαλλία.
Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού διοργανώθηκαν δύο συνέδρια (στην Πρέβεζα και στη Θεσ/νίκη) και τρεις επισκέψεις σε υγροτόπους του εξωτερικού (Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία). Την ευθύνη της οργάνωσης και την χρηματοοικονομική είχε η ΕΤΑΝΑΜ (Leader partner).
Από το 1992 (και ουσιαστικά από τον Μάρτιο του 1993) αποτελεί για την περιοχή του Αμβρακικού, τον φορέα εφαρμογής (Ομάδα Τοπικής Δράσης) του προγράμματος Leader Αμβρακικού που είχε εισηγηθεί στην ΕΟΚ (πρόκειται για ένα πρόγραμμα αρχικού προϋπολογισμού 880 εκ. δρχ. με τελικό ποσό υλοποίησης 3.806.310.). Το πρόγραμμα αφορούσε στην ανάπτυξη δράσεων αγροτουρισμού – οικολογικού τουρισμού στην περιοχή γύρω από των Αμβρακικό των νομών Πρέβεζας και Άρτας, καθώς και δράσεων προώθησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων.
Την περίοδο 1996-2001 υλοποιεί πρόγραμμα Leader ΙΙ για την νότια Ήπειρο (το σύνολο των νομών Πρέβεζας και Άρτας πλην Πάργας) συνολικού προϋπολογισμού 13.059.400 με πρόβλεψη ολοκλήρωσης μέχρι τον Οκτώβριο του 2001 και ποσοστό υλοποίησης άνω του 97 %. Το πρόγραμμα αφορά δράσεις αγροτουρισμού, μικρών επιχειρήσεων, επεξεργασίας και προώθησης αγροτικών προϊόντων, κατάρτισης και ανάδειξης περιβάλλοντος και περιβάλλοντος χώρου.
Την περίοδο 1999 – 2003 η ΕΤΑΝΑΜ σαν φορέας υλοποίησης εφαρμόζει στην περιοχή Αμβρακικού πρόγραμμα διαχείρισης του υγροβιότοπου του Αμβρακικού στα πλαίσια του προγράμματος Life – Φύση με προϋπολογισμό 2.136.400. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις παρακολούθησης και ελέγχου των συνθηκών και παραμέτρων του οικοσυστήματος, επόπτευσης και φύλαξης της περιοχής, δράσεις αναδασώσεων σε παραποτάμιες και λοφώδεις εκτάσεις, διαχείρισης των καλαμιώνων με επανεισαγωγή νεροβούβαλων, οργάνωσης και λειτουργίας τηλεμετρικού δικτύου αυτόματων σταθμών μέτρησης στις λιμνοθάλασσες, πρότυπης υδρολογικής διαχείρισης των λιμνοθαλασσών και των υγροτόπων, ενίσχυσης νησίδων πελεκάνων, λειτουργίας των κέντρων πληροφόρησης επισκεπτών, ευαισθητοποίησης πληθυσμού κ.ά.
Την περίοδο 2002 – 2008 η ΕΤΑΝΑΜ έχει αναλάβει ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης του τοπικού προγράμματος της κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER +, με συνολικό προϋπολογισμό 8.981.000. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί μικρές ιδιωτικές επενδύσεις στους τομείς του αγροτουρισμού, των τοπικών προϊόντων και μικρά δημόσια έργα για ανάδειξη οικισμών, μνημείων, χώρων καθώς και βελτίωση του περιβάλλοντος. Η καλή μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης του προγράμματος είχε σαν αποτέλεσμα να συμμετέχει η ΕΤΑΝΑΜ στην κατανομή του αποθεματικού με επί πλέον ποσό Δημόσιας Δαπάνης 1.000.000.
Από το 1989 μέχρι το 1993 υλοποιούσε προγράμματα κατάρτισης του ΕΚΤ (σεμινάρια) με υποδειγματικό για την περιοχή τρόπο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνει την υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΚΤ και για άλλους φορείς της περιοχής (κοινότητες, δήμους, Συνδέσμους κ.λ.π.). Επίσης συμμετείχε στην κατάρτιση και υποβολή προς την Περιφέρεια για τις ενιαίες προτάσεις επιμόρφωσης συντονίζοντας τις προτάσεις των φορέων της περιοχής. Από το 1996 την δράση αυτή ανέλαβε το ΚΕΚ Θετικό (πιστοποιημένο ΚΕΚ με έδρα την Πρέβεζα και συμμετοχή 45 % της ΕΤΑΝΑΜ στο μετοχικό κεφάλαιο)
β.2. Προγράμματα, στα οποία η ΕΤΑΝΑΜ συμμετέχεή συμμετείχε στην υλοποίηση:
Στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Περιβάλλον” του ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΕΤΑΝΑΜ συμμετείχε αναλαμβάνοντας την τεχνική υποστήριξη και τον συντονισμό μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις ΤΕΔΚ της περιοχής στην υλοποίηση των ακόλουθων προγραμμάτων στην περιοχή:
Ανάδειξης και προστασίας του υγρότοπου Αμβρακικού, τελικού προϋπολογισμού 1.217.900. Το πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία περιλάμβανε δράσεις ολοκλήρωσης και οργάνωσης των κέντρων πληροφόρησης και έρευνας στην Σαλαώρα Άρτας και του Κέντρου Περιβάλλοντος στην Κόπραινα Αρτας, την ανάδειξη χώρων και βελτίωση προσβάσεων, την οργάνωση και λειτουργία εργαστηρίου μέτρησης παραμέτρων του κόλπου, την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού – έκδοση εντύπων, την εγκατάσταση κάμερας για απ’ ευθείας μετάδοση εικόνας – ήχου από τις φωλιές των αργυροπελεκάνων στο κέντρο της Σαλαώρας κ.ά.
Ανάδειξης και προστασίας περιοχής δέλτα και στενών Αχέροντα, τελικού προϋπολογισμού 1.056.400. Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώθηκε πρόσφατα και περιλάμβανε δράσεις εκπόνησης Ε.Π.Μ. για την προστατευόμενη περιοχή, δημιουργίας και οργάνωσης κέντρου πληροφόρησης και περίπτερου ενημέρωσης στην περιοχή του δέλτα και των στενών του Αχέροντα, δημιουργίας και σήμανσης μονοπατιών, χώρων θέας και αναψυχής, αναβάθμισης περιβάλλοντος και ευαισθητοποίησης πληθυσμού- παραγωγής εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων προβολής.
Για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας και μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με την συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, η ΕΤΑΝΑΜ έχει υλοποιήσει το έργο “Τουριστική προβολή νομού Πρέβεζας”, με προϋπολογισμό 105.650, στα πλαίσια του ΠΕΠ Ηπείρου την περίοδο 1996 – 1997. Το έργο αφορούσε στην παραγωγή εντύπων και ηλεκτρονικών μέσων για την τουριστική προβολή του νομού και την συμμετοχή σε εκθέσεις και ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας συμμετέχει σε Προγραμματική Σύμβαση με την συμμετοχή και του Παν/μίου Αιγαίου για την υλοποίηση του έργου “Ίδρυση μουσείου αλιείας και αλιευτικών εργαλείων στην “Κόπραινα” στα πλαίσια του προγράμματος PESCA με προϋπολογισμό 431.400. Στα πλαίσια αυτά η ΕΤΑΝΑΜ έχει αναλάβει την τεχνική στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και την υλοποίηση της οργάνωσης του μουσείου και των εκθεμάτων. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2001.
Για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας και μέσω Προγραμματικής Σύμβασης η ΕΤΑΝΑΜ έχει αναλάβει την τεχνική στήριξη και οικονομική διαχείριση του προγράμματος E.D.E.N. (Ανταλλαγή εμπειριών για τον σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον), με προϋπολογισμό 352.160. στα πλαίσια του προγράμματος Ecos Ouverture. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος του 2002.
Για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας έχει αναλάβει την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την υλοποίηση του έργου “Συμπλήρωση υποδομών στο λιμάνι Πρέβεζας (εξοπλισμοί εκβαθύνσεις)” στα πλαίσια του INTERREG ΙΙ Ελλάδας – Ιταλίας. Ο προϋπολογισμός των μελετών ανήλθε στα 190.755.
Για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πρέβεζας μέσω Προγραμματικής σύμβασης με την συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου η ΕΤΑΝΑΜ ανέλαβε την τεχνική στήριξη για την υλοποίηση του έργου “Διακρατική συνεργασία για την ανάδειξη της κοινής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς Ελλάδας – Ιταλίας” με προϋπολογισμό 117.390.
Για λογαριασμό των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Άρτας και Πρέβεζας έχει υπογράψει Προγραμματικές Συμβάσεις με το Υπουργείο Ανάπτυξης για την υλοποίηση των έργων “Κέντρο Υποδοχής Επενδυτών νομού Άρτας”, προϋπολογισμού 88.040 και “Κέντρο Υποδοχής Επενδυτών νομού Πρέβεζας”, με προϋπολογισμό 88.040.
Σε συνεργασία με άλλους αναπτυξιακούς φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου, η ΕΤΑΝΑΜ συμμετέχει στην Αναπτυξιακή σύμπραξη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ήπειρο, λειτουργώντας σαν αντένα για τους νομούς Πρέβεζας και ’ρτας στα πλαίσια της κοινοτικής πρωτοβουλίας EQUAL για την περίοδο 2002 – 2004. O συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1.995.597. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε τελικό στάδιο ολοκλήρωσης.
Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού η ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε.:
- Συνεργάσθηκε με περισσότερες από εβδομήντα (70) επιχειρήσεις στους Νομούς Πρέβεζας και Άρτας σε επίπεδο πληροφόρησης και συστηματικής στήριξης δυνητικών επιχειρηματιών στην υλοποίηση μιας επιχειρηματικής. Από αυτούς οι σαράντα (40 περίπου έχουν προχωρήσεις στην δημιουργία μιας νέας επιχείρησης και με την συμβολή της ΕΤΑΝΑΜ έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος που βρίσκεται σε άλλες σε εξέλιξη και σε άλλες αποπερατώθηκε ήδη και λειτουργούν.
- Υλοποίησε δέκα (10) Workshops με σκοπό την στήριξη των νέων επιχειρηματιών στην υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων, σε θέματα ποιότητας, καθώς και στην ενίσχυση των συνεργασιών παλαιών και νέων επιχειρήσεων, την ανταλλαγή εμπειριών και την μεταφορά τεχνογνωσίας.
- Δημιούργησε τρία (3) Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας στους Νομούς Πρέβεζας και Άρτας, επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον εναλλακτικό τουρισμό.
4. Συνδιοργάνωσε με άλλους φορείς με επιτυχία ημερίδες με σκοπό την διάχυση της επιχειρηματικότητας.
Η ΕΤΑΝΑΜ λειτουργεί σαν τοπική αναπτυξιακή Εταιρία, τις αντένες της Δομής Στήριξης Ηπείρου, εξυπηρετώντας τους νομούς Άρτας και Πρέβεζας, στα πλαίσια υλοποίησης των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ), που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΑΥ του Υπ.Γεωργίας και από Το ΠΕΠ Ηπείρου, ενισχύοντας μικρές επιχειρήσεις αλλά και χρηματοδοτώντας μικρά δημόσια έργα με στόχο την ολοκληρωμένη ανάπτυξη περιοχών ορεινών και μειονεκτικών. Στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων, που θα παρακολουθήσει η ΕΤΑΝΑΜ υπολογίζεται σε 15.000.000.
Πρόσφατα με πρωτοβουλία της ΕΤΑΝΑΜ υποβλήθηκε και εγκρίθηκε για λογαριασμό των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Πρέβεζας και Άρτας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και αποκατάστασης του Αμβρακικού Κόλπου στα πλαίσια του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ με συνολικό προϋπολογισμό 6.750.000 και ήδη έχει υπογραφεί σχετική Προγραμματική Σύμβαση με τις Ν.Α και την ΕΤΑΝΑΜ για την υλοποίηση του.
INTERREG IIIA ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2000-2006 ECUMENES
Προϋπολογισμός έργου: 27.540,00όπου 5.232,60 Φ.Π.Α. μη επιλέξιμη δαπάνη, δηλαδή καθαρό ποσό 22.307,40.
Οι συγκεκριμένοι στόχοι του έργου είναι:
Δημιουργία του ECUMENES CENTRE, ένα μόνιμο θεσμικό δίκτυο για την καλλιτεχνική και πολιτισμική συνεργασία ανάμεσα σε ιδρύματα, επιχειρήσεις, περιοχές, άτομα που ασχολούνται με την καλλιτεχνική και πολιτιστική παραγωγή και έρευνα.
Δημιουργία ορθών πράξεων μέσω ενός οδοιπορικού και ενός δικτύου καλλιτεχνικών και πολιτιστικών γεγονότων το οποίο θα αξιοποιεί και θα εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο περιοχές με ιδιαίτερη ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία
Ανάπτυξη της κατάρτισης μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και βελτίωσης των ικανοτήτων Ανάπτυξη της απασχόλησης στον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό τομέα.
Η ΕΤΑΝΑΜ συνεργασία με άλλους αναπτυξιακούς φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου, συμμετέχει στην υλοποίηση σχεδίων δράσης στα πλαίσια του προγράμματος “Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις υπέρ των γυναικών” που στοχεύουν στην πληροφόρηση, την συμβουλευτική και την κοινωνική στήριξη διαφόρων κατηγοριών γυναικών στην περιφέρεια Ηπείρου, για την βελτίωση δεξιοτήτων και γνώσεων που θα βοηθήσουν στην ευκολότερη ένταξη στην αγορά εργασίας. O συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 395.000 και οι ωφελούμενες γυναίκες στην Ήπειρο 263.